Mikä on ESG?
Käsite ESG (Environmental, Social, Governance) viittaa kolmeen osa-alueeseen: ympäristövastuuseen, sosiaaliseen vastuuseen ja hallintoon. Näistä muodostuu perusta sille, mistä usein puhutaan yritysten vastuullisuutena.
Käsitettä alettiin aktiivisesti käyttää jo 20 vuotta sitten sijoitusmaailmassa, kun sijoittajat alkoivat tiedostaa vastuullisuuden merkityksen sijoituspäätöksissään. Ymmärrettiin, että yritysten kestävyys ja vastuullisuus vaikuttavat olennaisesti pitkän aikavälin taloudelliseen suorituskykyyn ja sijoittajan riskiprofiiliin.
Vuonna 2022 Euroopan unionissa säädettiin CSRD-direktiivi, uusi sääntely, joka velvoittaa tietyt kriteerit täyttävät yritykset raportoimaan ESG-asioistaan, eli tekemään vastuullisuusraportointia. Tämä tarkoittaa, että yritysten on annettava tietoa muun muassa vaikutuksistaan ympäristöön ja yhteiskuntaan. Raportointivelvollisuuden myötä yritysten on nyt entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota näihin osa-alueisiin.
Vaikka lainsäädäntö etenee asteittain ja koskee vain osaa yrityksistä (Suomessa arviolta noin 1000 yritystä), tulevat vaikutukset heijastumaan koko arvoketjuun. Monet suomalaiset suuryritykset ovat kertoneet vaihtavansa alihankkijoitaan vastuullisuusvaatimusten takia. Yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista suuryrityksistä kokee, että niillä on painetta tiukentaa tai uudistaa koko alihankintaketjun vaatimuksia. (Yle)
Tulevaisuudessa yrityksen vastuullisuus voi vaikuttaa esimerkiksi sen rahoituksen saantiin ja maineeseen. Siksi on tärkeää, että yritykset paneutuvat huolella ESG-asioihin ja tekevät tarvittavat muutokset toimintatapoihinsa. Vastuullisuuden merkitys vain kasvaa, ja se voi olla ratkaisevassa roolissa yritysten menestyksen kannalta pitkällä aikavälillä.