Mitä ovat vastuullisuusraportoinnin scope 1, 2 ja 3?

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on tänä päivänä yhä keskeisempi tavoite monille yrityksille. Mutta miten päästöjen vähentäminen saadaan käytännössä aikaan? Mitä scope 1, 2 ja 3 tarkoittavat ja miten scopeja voidaan hyödyntää päästöjen vähentämisessä?

Kolmen erilaisen scopen avulla voidaan luokitella erityyppiset päästöt aina yrityksen itse aiheuttamista päästöistä päästöihin laajemmin arvoketjussa. Ei tiedetä, miksi näitä kutsutaan ”scopeiksi”, eikä esimerkiksi ryhmiksi, luokiksi tai tyypeiksi. Scope-nimitys on peräisin Greenhouse Gas Protocol -standardista, joka on maailman eniten käytetty standardi kasvihuonepäästöjen raportointiin. ESRS-standardissa scopet ovat kohdan ”E1 Ilmastonmuutos” alla.

GHG-protokolla auttaa yrityksiä määrittämään ja raportoimaan scope 1, 2 ja 3 -päästöt johdonmukaisesti ja luotettavasti. Täydellinen päästöluettelon kehittäminen mahdollistaa yritykselle ymmärryksen koko arvoketjunsa päästöistä, jolloin on helpompi keskittää ponnistelut suurimpiin vähennysmahdollisuuksiin.

 

Tarkastellaan lähemmin, mitä kukin scope pitää sisällään:

Scope 1 (suorat päästöt)

Suoria kasvihuonekaasupäästöjä, jotka syntyvät yrityksen omistamista tai hallitsemista lähteistä. Esimerkiksi:

  • polttoaineen polttaminen yrityksen ajoneuvoissa, koneissa tai laitteissa

  • lämpö- tai sähköenergian tuottaminen fossiilisia polttoaineita polttamalla paikan päällä

  • päästöt kemiallisista prosesseista, joita yritys omistaa tai hallitsee. 

Scope 2 (epäsuorat päästöt)

Epäsuoria päästöjä, jotka syntyvät ostetun sähkön, höyryn, lämmön ja jäähdytyksen kulutuksesta. Näitä päästöjä syntyy energiantuotantolaitoksessa, mutta ne lasketaan yrityksen kuluttaman energian perusteella.

Scope 3 (muut epäsuorat päästöt)

Kaikki muut epäsuorat päästöt yrityksen arvoketjun eri vaiheissa, kuten:

  • toimitusketjun päästöt raaka-aineiden tuotannosta ja kuljetuksesta

  • tuotteiden käytöstä ja hävittämisestä aiheutuvat päästöt

  • liikematkat ja työntekijöiden työmatkat.

Scope 3 -päästöjen raportointi voi olla haastavaa, sillä se vaatii laajaa tiedonkeruuta ja yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Monille yrityksille ne muodostavat suurimman osan kokonaispäästöistä. Vuodesta 2025 alkaen scope 3 -päästöjen raportointi on suuryrityksille pakollista.

Huom! Vaikka yritys ei olisi CSRD-direktiivin mukaan velvoitettu vastuullisuusraportointiin, tulee sen antaa pyydetyt tiedot, mikäli se on osa sellaisen yrityksen arvoketjua ja scope 3 -päästöjä, joka on raportointivelvollinen. Tällä tavalla direktiivi vaikuttaa pienempiinkin toimijoihin.

 

Miksi päästöjä tulisi mitata?

Kasvihuonekaasupäästöjen mittaaminen on olennaista, jotta yritys voi ymmärtää hiilijalanjälkensä ja ympäristövaikutuksensa. Ennen kuin voidaan asettaa tavoitteita päästöjen ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi, on ensin laskettava nykyiset päästöt.

Päästöjen laskenta edellyttää perusteellista ymmärrystä kaikista liiketoiminnan osa-alueista, kuten omista toiminnoista, tuotteiden elinkaaresta, toimitusketjuista ja sidosryhmäsuhteista. Tämä prosessi voi parantaa liiketoiminnan tehokkuutta, vähentää jätettä ja tehostaa hankintoja.

Mittaukset ovat myös välttämättömiä, jotta yritykset voivat valmistautua tuleviin sääntelyvaatimuksiin ja säilyttää kilpailuetunsa markkinoilla.

Nyt on oikea hetki aloittaa päästöjen mittaaminen ja vähentäminen, ja näin osaltaan rakentaa kestävää ja vastuullista liiketoimintaa tuleville sukupolville.

Edellinen
Edellinen

Vastuullisuusraportointi: ylimääräinen taakka vai työkalu yrityksen menestykseen?

Seuraava
Seuraava

Uusi ChatGPT-4o-versio ällistyttää interaktiivisuudellaan ja puheen luonnollisuudellaan