Vastuullisuusraportointi: ylimääräinen taakka vai työkalu yrityksen menestykseen?

Kun kuulemme sanoja kuten "direktiivi" tai "sääntely", ensimmäinen reaktiomme voi olla turhautuminen. Monille yrityksille EU:n lainsäädännön edellyttämä vastuullisuusraportointi voi tuntua vain yhdeltä ylimääräiseltä tehtävältä, joka täytyy hoitaa pois alta. Tämä pakollinen velvoite saattaa tuntua rajoittavalta ja byrokraattiselta, sekä se voi tulla varsin kalliiksi. Mutta mikä on vastuullisuusraportoinnin todellinen merkitys? Mitä hyötyjä siitä voi olla?

 

Lakisääteinen ja vapaaehtoinen vastuullisuusraportointi

Lakisääteinen vastuullisuusraportointi koskee suuria yrityksiä ja muita tahoja, joiden on EU-säädösten (CSRD) mukaan sisällytettävä vastuullisuusraportti tilinpäätökseensä. Velvoite laajenee lähivuosina koskemaan entistä useampia yrityksiä. Tämä velvoite voi tuntua raskaalta, mutta se tarjoaa merkittäviä hyötyjä, jos yritys on sitoutunut vastuullisuuden kehittämiseen ja suhtautuu raportointiin niin, että se on työkalu eikä taakka. Esimerkiksi IKEA on suuri yritys, joka raportoi vastuullisuustoiminnastaan ja on saavuttanut merkittäviä hyötyjä tämän ansiosta: vastuullisuusraportointi on auttanut yritystä vahvistamaan brändiään, saavuttamaan kilpailuetua ja parantamaan toimintansa tehokkuutta.

Toisaalta monet alihankkijat ja pienemmät yritykset, joilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta raportoida, voivat silti hyötyä vastuullisuusraportoinnista. Ne saattavat joutua raportoimaan toiminnastaan esimerkiksi alihankinnan takia tai voivat päättää toimia niin saavuttaakseen etuja. CSRD:n mukaiselle raportoinnille on omat vaatimuksensa ja raportointistandardinsa, mutta vapaaehtoista raportointia voi tehdä kevyemmillä standardeilla.

 

Vastuullisuusraportoinnin hyödyt

Vastuullisuusraportointi tarjoaa yrityksille lukuisia etuja, jotka voivat ulottua kaikenkokoisiin ja eri toimialoilla toimiviin yrityksiin.

1. Luottamuksen rakentaminen ja brändin vahvistaminen

Vastuullisuusraportointi luo pohjan luottamuksen rakentamiselle sidosryhmiin, kuten asiakkaisiin, sijoittajiin ja yhteisöihin. Kun yritys osoittaa avoimuutta ja sitoutumistaan vastuulliseen toimintaan raportoinnin kautta, se vahvistaa brändiään ja erottuu kilpailijoistaan.

2. Kilpailuedun saavuttaminen

Vastuullisuusraportointi tarjoaa mahdollisuuden esitellä yrityksen innovatiivisia ratkaisuja ja kestävän kehityksen strategioita, mikä voi erottaa sen kilpailijoistaan markkinoilla.

3. Riskien hallinta

Vastuullisuusraportointi auttaa yritystä tunnistamaan ja hallitsemaan vastuullisuuteen liittyviä riskejä. Tämä riskien varhainen tunnistaminen ja hallinta auttaa välttämään mahdollisia ongelmia ja parantamaan liiketoiminnan jatkuvuutta ja vakautta.

4. Toiminnan tehostaminen

Vastuullisuusraportointi vaatii yritystä analysoimaan ja seuraamaan toimintojaan tarkasti, mikä voi johtaa tehokkuuden parantamiseen, resurssien säästöön ja kustannusten alentamiseen.

 

Tämä lista on vasta alkua. Vastuullisuusraportoinnin hyödyt voivat ulottua vieläkin laajemmalle. Saavutettavat hyödyt riippuvat suuresti siitä, kuinka sitoutunut yritys on sen vastuullisuusstrategian ja vastuullisuusraportoinnin toteuttamiseen ja kehittämiseen. Mitä syvemmin ja laajemmin yritys sitoutuu vastuullisuuteen, sitä suurempia voivat olla sen saavuttamat hyödyt.

 

 

Jäikö aiheeseen liittyen kysyttävää? Ole meihin yhteydessä, niin kerromme lisää!

Edellinen
Edellinen

Ilmastonmuutokseen reagoidaan myös musiikkiteollisuudessa – kuinka luotettavia ovat alan päästölaskelmat?

Seuraava
Seuraava

Mitä ovat vastuullisuusraportoinnin scope 1, 2 ja 3?