Data-arkkitehtuurin työkalut ja dataputket

Tämä on ensimmäinen osa postaussarjastamme, jossa käsittelemme data engineerin työtä ja sen haasteita. Ensimmäisessä osassa avaamme aihetta teknisestä näkökulmasta keskittyen data-arkkitehtuurin työkaluihin ja dataputkiin.

Data engineerin työstä ja sen haasteista

Data engineerin rooli on monipuolinen ja vaativa. Data engineer vastaa datan keräämisestä, käsittelystä ja varastoinnista, jotta yritys voi hyödyntää dataa tehokkaasti niin liiketoimintapäätöksenteossa kuin operatiivisissa toiminnoissa.

Osaaminen: Data engineerin tulee hallita laaja valikoima työkaluja ja teknologioita, kuten tietovarastoja, datankäsittelyohjelmistoja ja datan integraatiotyökaluja. Työssä korostuu myös kyky sopeutua jatkuvasti muuttuvaan datainfrastruktuuriin ja asiakkaiden tarpeisiin.

Haasteet: Yksi suurimmista haasteista on se, että asiakkailla voi olla käytössä monimutkaisia ja pirstaleisia datainfrastruktuureja, joissa eri järjestelmät eivät välttämättä kommunikoi keskenään. Data engineerin on osattava yhdistää nämä järjestelmät, ja varmistaa, että data virtaa sujuvasti ja luotettavasti. Lisäksi data engineerin on oltava tietoinen tietoturvan ja datanhallinnan vaatimuksista, jotta yritys noudattaa voimassa olevia lakeja ja standardeja.

Mikä on data-arkkitehtuuri ja miksi sitä tarvitaan?

Data-arkkitehtuuri viittaa siihen, miten data järjestellään, tallennetaan ja miten se kulkee eri järjestelmien välillä. Se toimii yrityksen datanhallinnan perustana, määrittäen, kuinka tietoa kerätään, käsitellään ja analysoidaan. Hyvin suunniteltu data- arkkitehtuuri mahdollistaa datan tehokkaan hyödyntämisen, auttaa päätöksenteossa ja tukee yrityksen liiketoimintaprosesseja.

Ilman kunnollista data-arkkitehtuuria yrityksen data on hajanaista ja vaikeasti hallittavaa, mikä hidastaa päätöksentekoa ja lisää virheiden riskiä. Tämä voi johtaa tietoturvaongelmiin, kun yrityksellä ei ole yhtenäistä tapaa hallita ja suojata dataansa. Tällöin myös lainsäädännön (kuten GDPR:n) noudattaminen vaikeutuu. Lisäksi datan hyödyntäminen operatiivisesti ja strategisesti kärsii, sekä prosessien tehottomuus ja skaalautuvuuden puute nostavat kustannuksia ja estävät innovointia.

Data-arkkitehtuuria tarvitaan varmistamaan, että data liikkuu oikein ja oikeaan aikaan eri järjestelmien välillä. Jotta tämä voidaan toteuttaa luotettavasti ja skaalautuvasti, tarvitaan monipuolisia työkaluja ja tarkkaan suunniteltuja dataputkia, jotka huolehtivat datan siirtämisestä ja muuntamisesta.

Työkalut data-arkkitehtuurin taustalla

Data-arkkitehtuurin ytimessä ovat erilaiset teknologiat, kuten Hadoop, Snowflake ja Databricks. Jokaisella näistä työkaluista on omat vahvuutensa, ja niiden valinta riippuu yrityksen tarpeista.

Hadoop on suosittu silloin, kun organisaatio käsittelee valtavia määriä raakadataa (eli käsittelemätöntä dataa), jota täytyy tallentaa hajautetusti eri palvelimille. Sen sijaan Snowflake on erinomainen valinta pilvipohjaiseen datan varastointiin, jossa painotetaan skaalautuvuutta ja nopeaa analysointia. Databricks yhdistää Apache Sparkin laskentatehon ja mahdollistaa nopean datan käsittelyn reaaliaikaisesti, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan, kun tarvitaan suorituskykyä ja monimutkaista analytiikkaa, kuten koneoppimismalleja.

Valinta näiden työkalujen välillä ei ole yksinkertainen. Joissakin tapauksissa asiakkaalla voi olla käytössä useampi näistä ratkaisuista samanaikaisesti. Esimerkiksi Hadoopia voidaan käyttää raakadatan tallentamiseen, kun taas Snowflakea ja Databricksia voidaan hyödyntää datan analysointiin ja muokkaamiseen. Data-arkkitehdin tehtävä on hallita näitä teknologioita ja varmistaa, että ne toimivat yhdessä saumattomasti.

Mikä on dataputki ja miksi sitä tarvitaan?

Dataputki (tai data pipeline) on prosessi, joka automatisoi datan siirtämisen, muokkaamisen ja lataamisen eri järjestelmiin. Dataputkia tarvitaan, jotta data voidaan siirtää esimerkiksi asiakkaan tietokannoista analytiikkaan tai raportointityökaluihin. Dataputket pitävät huolen siitä, että data on aina ajan tasalla ja oikeassa muodossa silloin, kun sitä tarvitaan. Ilman dataputkia dataa pitäisi siirtää ja käsitellä manuaalisesti, mikä lisäisi virheriskiä ja hidastaisi päätöksentekoa.

Hyvin suunniteltu dataputki on luotettava ja vikasietoinen. Se pystyy käsittelemään muutokset lähdejärjestelmissä, esimerkiksi silloin, kun datan rakenne muuttuu yllättäen. Työkalut, kuten Apache Airflow ja Dagster, auttavat hallitsemaan dataputkien ajoitusta ja toimintoja, jolloin ne toimivat tehokkaasti ilman keskeytyksiä. Kun data-arkkitehtuuri ja dataputket ovat kunnossa, yrityksellä on edellytykset toimia datavetoisesti ja innovatiivisesti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä.

Seuraavissa osissa jatkamme syvemmälle datan maailmaan – pysy mukana!

Edellinen
Edellinen

Kannattaako organisaation hankkia Copilot for Microsoft 365?

Seuraava
Seuraava

Mikä on Copilot for Microsoft 365 ja mitä sillä voi tehdä?